• Izrada računarskih mreža nove generacije

Mreze mozemo da podelimo u dve kategorije:
- mreze preko servera, i
- peer-to-peer mreze.
- Peer-to-peer mreza bi bila ona mreza npr. u nekoj kancelariji gde smo umrezili dva, tri racunara, i povezali stampac da bi omogucili svima u kancelariji da koriste isti stampac.
- Kod server mreza bi smo ispred svih ovih racunara povezali jedan server koji bi kontrolisao rad racunara u mrezi u odnosu na dalju mrezu prema internetu (jedan primer server mreze).
Znaci u prevodu, peer-to-peer mreze su mreze racunara (obicno do 10 korisnika) gde su svi clanovi mreze jednaki i nema administratora mreze (server) koji bi pratio rad mreze i starao se o njenoj sigurnosti i bezbednosti.
Server mreza je daleko sigurnija za pristup internetu, bas iz tog razloga, jer se komunikacija mreze sa internetom obavlja preko odredjenog servera (ako je mreza vezana za internet).
U ovom izlaganju cu se ograniciti na neke osnovne tipove mreza, jer je to daleko kompleksnija problematika, i postoji mnogo razlicitih nacina povezivanja racunara u mrezu, tj. objasnicu osnove za dalje napredovanje u mreznoj administraciji.

Sta kaze praksa o mrezama - neki osnovni primeri

Najjednostavniji nacin pravljenja mreze je mreza sa dva racunara. Jednostavno kablom povezete dva racunara u jednu racunarsku mrezu i dobili ste osnovnu najprostiju mrezu, ili ih povezete bezicnim putem preko WiFi kartica ili rutera.Ali, recimo npr. da imate svoju kancelariju i u njoj 3 racunara. Sve sto zelite je da povezete tih 3 racunara u jednu mrezu, da bi razmenjivali podatke i delili resurse.
To takodje nije slozena sema povezivanja. Jednostavno, najprostije bi bilo da uzmete neki hub sa viseprikljucaka i kablovima povezete sve racunare.Ako je deljeni resurs samo stampac zbog stednje, onda cete instalirati drajvere za isti stampac na svim racunarima, s tim sto ce na jednom racunaru biti direktno povezan, a ostali korisnici mreze ce stampati kroz mrezu (stampac je stavljen kao shared).
Recimo da ste posle deljenja stampaca odlucili da bi bilo dobro i da podelite resurse medju radnicima u kancelariji, tj. da odredjene foldere sa svog racunara date na koriscenje i ostalima u kancelariji.
Sve sto treba je da odlucite pre deljenja podataka, da li zelite da korisnicima mreze omogucite samo gledanje i kopiranje, ili zelite da im omogucite i da fajlove koje delite mogu da menjaju.
Ovo se isto veoma prosto radi - desni klik na folder, particiju ili fajl koji zelite da delite - propertis - sharing - cekirate "share this folder on the network - upisete share ime (po zelji), i ako zelite da im omogucite i da menjaju originalne fajlove tj. cekirate i "alow network users to change my files".
Pravljenje server mreze zahteva instaliranje server softvera na jedan racunar, a to otprilike izgleda ovako:Kao sto vidite, mrezu mozemo da napravimo i tako sto cemo stampac i skener vezati direktno na hub, ali za to treba da imamo odredjenu vrstu hub-a, ili jednostavno mozemo da prikacimo skener i stampac na jedan od racunara u mrezi.
U ovakvoj mrezi server je uglavnom stalno ukljucen i podaci se cuvaju na serveru, tako da racunari koji su klijenti mogu u svako doba da pristupe podacima koji su im potrebni.
Velika prednost kod mreza koje imaju servere je i bezbednost.
Da bi pristupili korisnicima koji se nalaze u okviru mreze iza servera, potrebno je da imaju lozinku da bi to uradili, a postoji i mogucnost kontrole internet protoka klijentskih racunara i deljenja internet konekcije.